Beer Fight: Milk stout (1. kolo)

Milk stout je jeden z druhov sweet stoutov. Vyrába sa z pražených sladov, čo má za následok jeho tmavohnedú až čiernu farbu, sladkastú chuť a často až krémovú konzistenciu. Na zjemnenie chuti a alkoholu sa pridáva laktóza. Nie sú veľmi chmelené a zväčša majú nízky obsah alkoholu. Žiadnym prekvapením nie sú prídavky rôznych druhov káv alebo čokolád.

Východňáre a sweet stouty? Poďme sa pozrieť, ako táto kombinácia od dvoch vychodniarskych kočovníkov v 1. kole Beer Fight dopadla.

Pivovar: Hej Rup
Názov piva: Chihuri
Štýl: Milk Stout
Krajina: Slovensko
EPM: ,7°
ABV: 5,7%

IBU: 25

Prešovský kočovný pivovar preslávilo hlavne “perše” protikorupčné pivo navarené v štýle red rye IPA. Mal som možnosť od nich ochutnať aj iné kúsky, tie ma až tak extra nezaujali. Chihuri je nepriehľadné pivo, cez ktoré neprejde žiadne svetlo, s vysokou šľahačkovou penou. Vôňa takmer žiadna. Jemne cítiť laktózu, slabulinko kávové, minimálna horkosť, hladučko nasladlé, alkohol nebadateľný. Vysoko piteľný a lahodný smotanový stoutík. Pivné kapučíno, ktoré si isto zamiluje nielen nežnejšie pohlavie.

“Kennedy CHIHURI (čitaj Čihuri ) bul perši čarňoch v československej lige co bavel za 1. FC Tatran Prešov (oficiálna stránka) a mi sme po ňim pomenovali naš perši staut asi znace čomu. Šicke še nas pitaju čom ma holi zadek a mi odpovedame bo do Prešova prišol s holu ricu.” – uvádza východniarskym žargónom pivovar Hej Rup na svojom facebooku.

Pivovar: Berhet
Názov piva: Ethiopia Moloko
Štýl: Milk Stout
Krajina: Slovensko
EPM: ,7°
ABV: 4,3%

IBU: 25

Presuňme sa ešte viac na sever východného Slovenska. Toto mliečko bolo navarené špeciálne na Salón piva 2018. Varené s dodatkom čerstvo pomletých zŕn lahodne praženej kávy z Etiópie. Ani do tohto piva neprenikne žiaden fotón. Pena slabšia, o to však trvácnejšia. Zaujímavejšie už od vône. Takmer vôbec horké, viac korenisté, citrusové až čokoládové ako kávové. Nízky obsah alkoholu ani vďaka laktóze nie je úplne utlmený. Napriek tomu chutnejšie a sladšie, na konci až kyslasto-sladké. Zaujímavé pivo.

“Po roku je v limitovanom počte opäť v obehu ???? kombinácia praženého sladu, výberovej kávy z Etiópie a čerstvo nadojenej laktózy poteší nejedného maškrtníka” – uvádza pivovar Berhet na svojom facebooku.

Ťažko tieto dve pivá porovnať. Hoci sú zaradené do rovnakej pivnej kategórie, chuťovo ide o dosť rozdielne kúsky. Kým Hejrupáci stavili na osvedčenú uhladenú klasiku, ktorú vyšperkovali na chutné krémové pitíčko, ktoré ocenia nielen pivári, Berheťáci sa vydali drsnejšou a tŕnistou cestou, ktorá vás po tejto túre odmení väčšou explózou chutí. Je len na vás, ktorú trasou sa vyberiete. Ja nemám problém absolvovať obe ešte niekoľkokrát.

Ako chutili tieto pivá Vám? Skúšali ste ich? Napíšte nám v diskusii pod článkom, radi spoznáme Váš názor.

#beerfight #milkstout #stout #beerstationkosice #hejrup #berhet #kosice #presov

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart