Prírodné vyčínanie v živom pive od WILDFLOWER

V júni sme si dali menšiu prestávku od predstavovania austrálskych pivovarov a namiesto toho sme navštívili GABS Festival. V tomto mesiaci sme si preto nechali priestor na niečo špeciálne. V čase sme sa vrátili späť do histórie a namiesto poriadne horkých pív v štýle IPA a pod., nám bolo naservírované stolové pivo. Nech sa páči, vychutnajte si divoké kvasenie v pivovare WILDFLOWER BREWING & BLENDING.

Ako väčšina čitateľov dobre vie, pivo do podoby ako ho poznáme dnes, sa vyvíjalo niekoľko stoviek až tisícok rokov. Podľa archeologických záznamov už v starovekej Mezopotámii poznali výrobu piva. Samozrejme zabudnúť nemôžeme na Egypťanov, ktorí boli odjakživa pokladaní za vášnivých kraftopičov. Základy varenia piva boli položené a my sme už v roku 2019 a pivo je v podobe v akej ho poznáme dnes, zložené zo štyroch základných surovín: Voda, jačmeň, chmeľ a kvasnice. Práve o poslednej surovine bude v dnešnom dieli reč. V minulosti kvasenie prebiehalo rôznymi spôsobmi, občas sa využili pekárske kvasnice, vínne kvasnice, alebo sa pivo nechávalo kvasiť spontánne, teda bez pridania surových kvasníc. Tento spôsob kvasenia je ešte stále využívaný a to hlavne v Belgicku pri pivách štýlu Lambik. Práve zo spontánneho kvasenia si zobral príklad Chris (zakladateľ pivovaru) a Topher (sládok a zakladateľ pivovaru) ktorý vyprodukoval svoj vlastný druh divokých kvasníc a baktérii zozbierané výlučne v regióne New South Wales (jeden zo štátov v Austrálii). Ich pivo je preto svetovo jedinečné a určite ho nenájdete nikde inde.

Tentokrát sme si bookli tour a tasting session v cene $25 na hlavu. V pivovare ponúkajú takúto možnosť v prvú sobotu v mesiaci a v cene je zahrnutá ochutnávka troch vzoriek pív (vzoriek bolo o niečo viac) a samozrejme príbeh pivovaru vyrozpráva Topher, ktorý je za celým týmto divokým nápadom.

Kvôli svojmu cieľu cestoval napriklad aj do Belgicka aby sa mohol na vlastné oči presvedčiť, aké je to pracovať s divokým kvasením. Bohužiaľ, prostredie v ktorom je pivovar WILDFLOWER nie je vhodné na kvasenie spontánnym spôsobom, preto sa Topher rozhodol o kvasenie divokým sposobom. Jedná sa o mixed culture – teda rôzne kmene kvasiniek a baktérií. Prítomný je napriklad Lactobacillus, ktorý sa využíva pri tvorbe kyslých pív. Ako dobre vieme, kvasnice časom menia svoj charakter, čo znamená, že každá várka je špecifická a takisto sa nedá dopredu určiť, aký bude profil výsledného piva. Práve to je pre Tophera a Chrisa to lákadlo, že každé pivo je iné a nikdy presne nevedia, aká bude jeho výsledná chuť. Ako som sa ale dozvedel, približne 10-15% piva nejde do predaja, nie kvôli tomu že by sa várka nevydarila, ale výsledné pivo im až tak nechutilo.

Samotné pivo resp. mladinu v pivovare nevaria, nakoľko nemajú vlastnú varňu. Proces varenia prebieha v pivovare BATCH, ktorý sme si tu už zopár krát spomenuli. Takýmto spôsobom vedia lepšie upriamiť pozornosť na samotné kvasenie, ktoré je kľúčom k ich úspechu.

Po vykvasení ide väčšinou pivo do drevených sudov, kde leží 6 a viac mesiacov. Každý sud má svoje označenie. Várky zo sudov sú zmiešané dokopy, kde v každom bola dĺžka ležania odlišná a tak aj profil piva v každom sude je iný. Samozrejme dostupné sú aj tzv. single barrel várky, ktoré sú predstavované veľmi ojedinele. Sudy, v ktorých pivo zreje, boli používané pri výrobe vína a pred každým plnením sú starostlivo umývané.

Hodnotenie samotných pív prebiehalo aj s komentárom Tophera. Pre mňa osobne bolo veľmi ťažké hodnotiť niečo, čo som v živote nemal šancu ochutnať. Niektoré chute je veľmi ťažké opísať, ale snažil som sa svoje pocity zapísať čo najlepšie.
Prvé testované pivo s ktorým nás privítali bolo tzv. Table Beer alebo aj stolové pivo.
Hodnota alkoholu 2,8% ABV. Po prvom ochutnaní som zostal v úplnom úžase, že pivo s tak nízkym obsahom alkoholu môže mať tak plné telo. Od úvodu si to do parády zobrali kyseliny s citrusmi s mierne horkastou koncovkou. Toto pivo si viem predstaviť na stole počas obeda aj v pracovný deň. Iba pre doplnenie, dosť často využívajú český chmeľ Saaz a v tomto prípade tomu nebolo inak.
Druhé v poradí bolo pivo s označením Gold #20, jedná sa o ALE a na stránke pivovaru si viete pozrieť každú predstavenú várku a ktoré sudy boli zmiešané dokopy a aj to, ako dlho pivo v danom sude ležalo.  Táto šarža vznikla zmiešaním štyroch sudov. V úvode je cítiť príjemnú krémovú príchuť ktorá mi v koncovke preniká až do vanilky, po celý čas vás sprevádza jemná kyslá chuť spolu s citrusovým ovocím.
Ako tretie sme si vyskúšali várku Amber #20. Tak isto ako v prvom prípade sa jednalo o ALE, ale tento mal krásnu karamelovú až medenú farbu. Od začiatku sa karamelová linka prebíja s kyslou chuťou po černiciach s jemnou pikantnou koncovkou.
Na naše prekvapenie nám na stole pristálo ďalšie pivko, tento krát s prídavkom čerešní s názvom St. Thomas Cherry. Ako aj vyššie spomínané pivá, aj tu sa jedná o ALE, ktorý je zmesou viacerých sudov. Už vo farbe je vidieť, že čerešne budú mať hlavné slovo. Vôbec som ale nemal pocit že by to bolo prehnané, všetko s mierou a tá prírodná kyslá chuť s koncovkou horkej čokolády bola iba čerešničkou na torte.

Na koniec sme ešte ochutnali pivo s názvom Tom. Toto stolové pivo vzniklo namáčaním čerstvo uvareného piva do čerešní, ktoré zostali po várke St Thomas. Toto ľahké pivko s čerešňovou linkou bolo super zakončením našej návštevy pivovaru WILDFLOWER.

Tento rodinný pivovar nám ukázal ako sa vyrába pivo s láskou k prírode. Ako to už býva zvykom, celý kolektív bol veľmi priateľský, dokonca sme sa mali možnosť zoznámiť aj s najbližšou rodinou, pričom mama Tophera nám taktiež prezradila niečo o ceste jej syna k výrobe piva. Som ale veľmi rád, že podobný projekt (dúfam že sa nemýlim) začína rozbiehať jeden z mojich obľúbených Slovenských pivovarov, tak sa určite máme načo tešiť!  Uhádnete ktorý?

Cheers

#zahranicie #pivovary #sydney #wildflowerbrewingandblending #divokekvasenie

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart