Aj vojak Švejk pije živé pivo v austrálskom BATCH BREWING CO

Ak sa spomenie v pivárskom svete slovo Batch určite väčšina ľudí vie, že tento pojem znamená várka. Ak sa ale spomenie názov Batch Brewing, nie veľa ľudí bude vedieť o čom alebo o kom je reč. V dnešnom dieli sme navštívili obľúbený remeselný pivovar BATCH BREWING CO, kde nám okrem výborných pív bola predstavená aj samotná výroba.

Ako by to bolo včera, keď som sa prvý krát stretol s týmto pivovarom. V mojich začiatkoch v Sydney nebola robota vždy úplne podľa predstav a práve po jednom namáhavom dni som sa vybral do bottle shopu, si aspoň trošku zlepšiť náladu. Predavačovi som povedal, aby mi odporučil najlepšie craft beer, čo majú v ponuke. Z chladiaceho boxu vybral fľašu APA, za ktorú som zaplatil cca 10 dolárov a aspoň trochu si zlepšil náladu. Po príchode domov a prvom ochutnaní som úplne zabudol na to, aký zlý deň mám za sebou, pretože som konečne našiel svoje Živé pivo.

Rozlohou určite nepatrí k veľkým pivovarom, čoho sme boli svedkami aj po našom príchode, kde nás pri vstupe zastavili so slovami, že pivovar má obmedzenie na 70 ľudí a budeme si musieť počkať, kým niekto odíde. Osobne ma to až tak neprekvapilo keďže bol piatok 18:00, čiže čas, keď všetci idú z práce rovno na jedno chladené. Keď som sa ale pozrel do vnútra, neveril som, že sa tam vôbec zmestí toľko ľudí. Po chvíli nás, ale do podniku pustili a veru tych 70 ľudí bolo poriadne cítiť. Nás to ale neodradilo a hneď sme sa predrali k baru okolo veľkého stola, ktorý je pozdĺž takmer celého podniku. Popri stenách sú k dispozícii pohodlné sedačky, kde sa človek cíti ako doma v obývačke.

Výrobňu od baru rozdeľujú iba regále so sladmi a ostatnými pomôckami na varenie piva. Na bare je narazených 10 pív z domácej produkcie. Stručný popis ku každej na varenej várke nájdete aj na webovej stránke pivovaru http://www.batchbrewingco.com.au/products kde je momentálne evidovaných 179 pív, ktoré boli na varené od otvorenia pivovaru v roku 2013.

Tento krát nám pivovar ochutnávku uľahčil nakoľko v ponuke mal tzv tasting crate, kde ponúkal 6 pív, ktoré boli momentálne narazené. Dvojicu z týchto pív som už v minulosti mal, tak som zvedavý, ako naša ochutnávka dopadne dnes.

1.Pash the Magic Dragon – Fruit Sour Ale Nič lepšie som na začiatok ani nemohol dostať, výborne vybalansovaný kyseláč. Sladový základ nieje príliš výrazný, ale v strede krásne hrajú tóny tropického ovocia, ktorú dopĺňa príjemná kysla chuť. Koncovka je jemne horkastá. Cestu ku kyselacom som si hľadal veľmi dlho, ale som rad, že som tento štýl nedoignoroval. 2. Just Beer – Lager Ležiaky v tejto krajine nie sú príliš populárny štýl , keď mám byť úprimný tak niečo, čo by sa aspoň trochu vyrovnalo našim producentom daného štýlu som tu ešte ani nepil. Som teda zvedavý, ako sa darilo pivovaru Batch. Pri tomto pive sladový základ nieje príliš výrazný, ale s príjemne horkastou koncovkou. Za mňa môže byť. Povedal by som, že medzi austrálskymi ležiakmi je to nadpriemerné pivo. 3. Vapor Trails – Cherry and Vanilla American Wheat Ale Veľmi zaujímavá vôňa, ako už názov hovorí krásne je cítiť čerešne. Telo príde trochu prázdne, čo mi kazí celkový dojem. Koncovka je príjemne horkastá. Pre slečny, ktoré majú rady ovocné pivo s menším nasýtením určite odporúčam, ja sa uspokojím aj s mojim maličkým samplom. 4. American Pale Ale Prvé pivo, ktoré tento pivovar navaril. Veľmi kvalitná APA s výrazným sladovým základom a plným telom. V pive môžeme cítiť náznaky karamelu a citrusového ovocia. Koncovka je horkastá s nádychom ihličia. 5. Sky rocket in Flight – Nitro Red Ale Začiatok nie je moc rozprávkový, ale v strede je cítiť krásny prechod z karamelu až do jemnej trávovej koncovky. Trochu vodová chuť je pre mňa menším sklamaním. Celkom príjemné popíjanie ani neurazí, ale mňa osobne, ani nenadchlo. 6. West Coast IPA Jedna zo stálic na pípe. Už vo vôni je cítiť, že pôjde o zaujímavý kúsok. V pive bola použitá trojkombinácia chmeľov Mosaic, Centennial a Chinook. Veľmi pekne vyskladaná IPA s výrazným sladovým základom. Jemne náznaky alkoholu v chuti, ktorá k tomuto pivu určite patrí a vôbec mi neprekážala. Milovníci ovocných tónov a horkých pív by si prišli určite na svoje.

Pri našej prvej návšteve sme ale nemali možnosť viac nahliadnuť do zákulisia pivovaru, podarilo sa mi však dohodnúť menšiu tour, kde mi ukázali a vysvetlili celý proces varenia piva v Batch Brewing. Počas prehliadky som sa cítil veľmi príjemne, personál bol priateľský a odpovedal mi na všetky otázky.

V pivovare dokážu vyprodukovať okolo 90 až 100 hl piva za týždeň. Suroviny používajú hlavne z domácej produkcie alebo z Nového Zélandu. Ako mi aj Liam (chlapík, čo ma po pivovare sprevádzal) povedal, snažia sa podporovať domácich farmárov, teda aj použitý slad smeruje ako krmivo na okolité farmy. S experimentálnymi pivami tu tiež nezaháľajú a približne každé dva týždne ide von niečo nové. Varí sa ako vo väčšine pivovarov infúzne s vrchným kvaseným. To, že sa berie väčší dôraz na kvalitu, ako kvantitu je aj fakt, že už onedlho sa otvára ďalšia pobočka pivovaru, kde bude ale menšia varna určená hlavne na experimenty a vývoj.

Čo mňa osobne zaujímalo bolo používanie plechoviek namiesto flaškovania. Tu som dostal dosť jednoznačnú odpoveď. Manipulácia s plechovkami je oveľa jednoduchšia, viacej sa ich zmestí na paletu, majú menšiu hmotnosť. Dokonca vyskúšali aj menší sociálny experiment, kde do predaja umiestnili plechovku toho istého piva vedľa fľaškovej verzie a ľudia častejšie siahli práve po plechovke. Pivo, ale nie je v kontakte s kovom, nakoľko vo vnútri sa nachádza jemná vrstva plastového povlaku, ktorá zabraňuje kontaktu piva s kovovým materiálom. Teda problém s kovovou príchuťou vyriešený. Moja otázka smerovala aj k vyriešeniu vzduchovej medzery. V tomto prípade sa vstrekne do plechovky CO2 a tým sa zamedzí kontaktu kyslíka s pivom. Čo sa týka potlače, tá je už predpripravená na plechovke a mení sa iba etiketa pre každé pivo. Balenie a kegovanie sa tu robí 4 krát do týždňa. Pivko môžete ochutnať iba v Austrálii a to v štátoch NSW, Victoria a Queensland.

Myslia tu aj na našu planétu, používanie solárnych panelov je už normálna vec, ale vysádzanie stromov na základe spáleného oxidu uhoľnatého už bol pre mňa iný level. Na konci každého mesiaca posiela pivovar počet najazdenýćh kilometrov do spoločnosti (meno si bohužiaľ nepamätám), ktorá vám na základe toho vypočíta, koľko oxidu uhoľnatého ste vypustili do ovzdušia a namiesto vás vysadia dostatočné množstvo stromov. Každý vysadený stromček je potom nakreslený na túto tabuľu.

Pri odchode som sa ešte rozlúčil s dobrým vojakom Švejkom, ktorý sa takto na mňa usmieval spoza baru.

Celú návštevu som si veľmi užíval a nakoniec som neodišiel s prázdnymi rukami a vyslúžil som si takúto veľkonočnú nádielku.

Dúfam, že sa Vám návšteva pivovaru Batch Brewing páčila rovnako, ako mne a všetkým prajem príjemné veľkonočné sviatky, hlavne veľa Živého piva? Cheers.

#zahranicie #australia #sydney #batchbrewingcompany

Tvoje hodnotenie?

Klikni na hviezdičku pre hodnotenie

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buď prvý/á hodnotiteľ

Ďakujeme za pozitívne hodnotenie

Sledujte nás na sociálnych sieťach!

Mrzí nás vaše negatívne hodnotenie

Vaša spätna väzba je dôležitá

Napíšte nám, čo môže byť lepšie

Nájdi nás na sociálnych sieťach

Nezaradené

Beer Station Fest opäť v Tržnica Nivy!

  Pozývame vás na ďalšie pokračovanie festivalu remeselých pív – BEER STATION FEST.Zavíta k nám opäť viac ako desať pivovarov zo Slovenska, Čiech a Poľska. 

Aktuality

6. Narodeniny Beer Station

Ahojte kamoši 🙂 Pozývame vás na prvú tohtoročnú Beer Station Párty, ktorá sa ponesie v duchu našich 6 narodenín 🎂 a bude to poriadne veľká párty

Objavuj Živé Pivo na Slovensku

Na našom webe nájdeš sekciu "PODNIKY", kde je zoznam rôznych pivných podnikov s remeselným pivom. Vo vyhľadávači zadaj rôzny typ pivného zážitku - napr. jedlo v regióne "Burger Orava" a ponúkne ti všetky podniky na Orave, kde si môžeš dať výborný burger a poctivé remeselné pivo. Vyskúšaj si to a naplánuj si pivné výlety po Slovensku

Od našich partnerov

Close Menu
×
×

Cart